Respons Analyse har utført målingen for Adresseavisen og NRK i perioden 9.-14. august, det vil si da det kokte som mest rundt kjæresteparet Per Sandberg og Bahareh Letnes.

Mens Fremskrittspartiet på nasjonale målinger har falt i denne perioden, kan det tyde på at Sandberg har mobilisert trøndere. Med nesten 10 prosents oppslutning, er det godt over oppslutningen i fylkestingsvalget både i gamle Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag i 2015 (henholdsvis 5.9 og 6.6 prosent). Sammenlignet med Adresseavisens måling i februar, den første felles trøndelagsmålingen, har partiet økt oppslutningen med to prosentpoeng fra 8 til 9,9 prosent.

LES KOMMENTAREN: Nå starter en knivskarp kamp om makta mellom de to bestevennene

Det store partiet i Trøndelag, Ap, fortsetter å falle. Partiet er nå på 29 prosent – over 11 prosentpoeng bak fylkestingsvalget for Sør-Trøndelag og 10 bak oppslutningen i nord – og partiet faller også sammenlignet med målingen foretatt i februar. Ett prosentpoeng ned siden februar, men likevel får de ett mandat mer – sannsynligvis på grunn av Miljøpartiet De Grønnes sterke fall.

LES OGSÅ KOMMENTAR: Den som vil bli ordfører i Trondheim, må sjarmere sine venner

- Mentalt forberedt på sjefsjobben

Heller ikke Senterpartiet opplever noen stor vekst, men opprettholder et svært høyt nivå med 17,3 prosents oppslutning. De får ikke inn flere representanter, men står nærmest til å overta Ap's sistemandat.

Det er Senterpartiet som sitter med nøkkelen til veien videre i Trøndelag. Tidligere i sommer gikk nestleder i partiet, Ola Borten Moe, ut og åpnet for at partiet kunne tenkes å bytte side i Trøndelag, om de fikk godt nok betalt i form av posisjoner og politikk. Med sine ti representanter vil Sp avgjøre om det blir et borgerlig eller rødgrønt styre. Tomas Iver Hallem er fylkesvaraordfører i dag, og har sagt ja til å fortsatt stå på førsteplass på lista.

- Til tross for sterk måling, blir dere sannsynligvis nest største parti, ikke størst, uansett valg av blokk. Hvor viktig er det for Sp å få fylkesordføreren til tross for det?

- Sp skal gjøre fylkesveiene bedre og jernbanetilbudet likeens. Vi skal fremme vår politikk og utvikle Trøndelag, og det viktigste er hvor vi får mest gjennomslag for senterpartipolitikk. Når det er sagt er det i Sp forventninger til alle som tar på seg toppverv at de er mentalt forberedt på å ta sjefsjobben, og i Trøndelag betyr det fylkesordføreren.

Tomas Iver Hallem har sagt ja til å stå på førsteplass på Senterparti-lista. Slik det ser ut nå, er det Sp som vil bestemme retningen i nye Trøndelag - men de er ikke klare til å si hvilken retning det blir.

PODKAST: Har Ola Borten Moe tenkt å bli ordfører i Trondheim?

- På en skala fra 1 til 10, hvor lyst har du på toppvervet?

- Min inngang i dette er ikke drevet av hvilken stilling jeg får. Jeg vil være med å utvikle Trøndelag fram mot 2030.

- Har dere i dag ingen peiling på hvor dere vil få det best til allerede nå – til høyre eller til venstre?

- Vi er nå inne i en programfase hvor vi spikrer vår politikk for de neste fire årene, og er ikke nå klar til å si noe om hvor vi skal samarbeide etter 2019. Debatten fram mot valget, og samarbeidsforhandlinger etter valget, vil vise hvor vi har mest å hente, mener nordtrønderen som representerer en av Sp's sterke bastioner – også i et nasjonalt perspektiv.

Hallem peker på fylkesveier, elektrifisering av hele Trønderbanen og desentralisering av videregående skoler, som avgjørende for Sp's valg.

Ap avhengig av resten i sentrum

Målingen for Trondheim by som Adresseavisen presenterte fredag, viste at Rødt og SV gjorde et kraftig byks. Særlig SV har blitt sterke i Trondheim. Disse to partiene har bare en liten framgang – når hele fylket er blitt spurt. Miljøpartiet falt i Trondheim. Det gjør de også på fylket. Partiet er nede på veldig svake 1,5 prosent. Det betyr at fylkestingsgruppa deres er redusert fra to til én person, gitt at dette blir resultatet under valget neste år. Sammen med disse partiene har altså ikke Ap nok til flertall. 26 representanter av 59, gir ikke flertall. Skulle Ap lykkes å få flertall uten Sp, må de lokke både KrF og Venstre med seg på rødgrønn side.

Høyre opplevde et betydelig fall i Trondheims-målingen på fem prosentpoeng fra februar til nå. Heller ikke på fylket kan Høyre juble. De går tilbake 1,5 prosentpoeng og er nede på 21 prosents oppslutning i det nye Trøndelag.

Venstre går fram ett prosentpoeng, fra veldig svake 2,7 til ganske svake 3,7 – og KrF er på stedet hvil med en oppslutning tett oppunder tre prosent.

Pensjonistpartiet er på denne målingen helt ute av fylkestinget. Deres mandat er det Frp som tar – etter Sandberg-bråket er Frp's gruppe blitt på seks medlemmer, mot fem i februar.