Verken borgerlige eller rødgrønne politikere har grunn til å være kjepphøye i diskusjonen om det var riktig eller galt å selge Trondheim energiverk.

Kraftselskapet ble i desember 2001 solgt til Statkraft for 5,5 milliarder kroner. Salgsgevinsten har vært plassert i finansielle eiendeler, kalt kraftfondet. På de ti første årene har kraftfondet gitt en samlet avkastning på over to milliarder kroner. Saken vekker til live den meget opphetede debatten fra tidlig på 2000-tallet om salg eller ikke salg.

Adresseavisen advarte den gang mot å selge energiverket. Vi skulle gjerne sett at det kommunalt eide kraftselskapet hadde fått en annen eier enn staten. Ti år etter at kraftfondet tjente sine første millioner, er det likevel vanskelig å se at salget var den tusenårstabben som ordfører Rita Ottervik (Ap) og andre rødgrønne politikere hevder at det var. De sammenligner med avkastning og verdistigning fra andre kraftselskap, og hevder at tallene viser at salget var en tabbe. En slik sammenligning forutsetter at også Trondheim energiverk hadde en god eier som var i stand til å utvikle selskapet. Det hadde energiverket ikke, verken under det daværende borgerlige styret, eller under tidligere Ap-ordførere.

Ordførere og rådmenn i de fleste kommuner i Sør-Trøndelag traff denne uken en avgjørelse som har paralleller til beslutningen Trondheims politikere tok i 2001. Eierne i Trønderenergi har gjort vedtak som blant annet innebærer at kommunene for mange år fremover frasier seg cirka halvparten av det utbytte kommunene de siste årene har fått. Årsaken er at energiselskapet trenger pengene for å bygge ut vindkraft.

Eierne i Trønderenergi, der også Trondheim kommune har gått inn på eiersiden, sier med dette vedtaket at de tror på langvarig høy kraftpris. Som politikerne i Trondheim i 2001, har også ordførerne i Sør-Trøndelag i 2013 tatt avgjørelser basert på hva de tror vil være den mest sannsynlige utviklingen i kraftmarkedet og hva som er best for energiselskapet om fremtidig eierskap.

Kanskje det blir klart en gang i fremtiden om Trønderenergi er sendt ut på riktig kurs. Derimot finnes det ikke noe fasitsvar på om trondheimspolitikerne i 2001 tok riktig eller feil beslutning. Det som er klart, er at muligheten til å etablere et regionalt kraftselskap gikk tapt ved salget.

Det er også et uomtvistelig faktum at kraftfondet har gitt Trondheim kommune to milliarder kroner til kommunal tjenesteproduksjon.