Vi lærte ingenting. I stedet ble den syriske befolkningens lidelser framstilt som bløff.

Det er ikke rart det ble oppstyr da Strinda Rødt inviterte den tidligere trim-dronningen Kari Jaquesson til Litteraturhuset i Trondheim for å holde foredrag med tittelen «Hva skal vi mene om krigen i Syria?».

De siste årene har Jaquesson markert seg i debatten om krigen i Syria, hvor hun har uttrykt klar støtte til Assad-regimet, som ifølge FN står bak grove overgrep mot sivilbefolkningen. Hun har også videreformidlet en rekke konspirasjonsteorier, blant annet at Amnesty International trener opp terrorister.

Trøndelag Rødt distanserte seg fra arrangementet. Det var klokt, ikke minst fordi flere av medlemmene i konspirasjonsmiljøet Jaquesson tilhører, blant annet Pål Steigan, har bakgrunn fra Rødts forløper AKP-ml.

Lokallaget Strinda Rødt, derimot, var påfallende vennlig innstilt til Jaquesson. Når en så omstridt debattant kommer til Trondheim, må man forvente at hun møter seriøs motstand.

Frister det med blågrå hud og nyreskader? Drikk et glass sølvvann

Dessverre var regien på arrangementet under enhver kritikk. Foran de rundt 100 som hadde møtt opp på Kulturtorget, ble Jaquesson ble framstilt som en nøytral observatør, som skulle dele sine «inntrykk» fra de to Syria-reisene hun har gjennomført. Motdebattantene Ivar Espås Vangen (Rødt) og Kamiran Khalil var riktignok kritiske, men de fikk knapt tid til å imøtegå påstandene hennes.

Jaquesson er så langt ute på ytterfløyen at det er en skandale at hun får dominere et arrangement på denne måten. For kort tid siden lenket hun til en høyreekstrem nettside som spekulerte i om Israel sto bak drapene på Kennedy-familien, med kommentaren «en hypotese å diskutere»:

Foredraget var som man kunne forvente. Konspirasjonsteorier om at De hvite hjelmene, en syrisk hjelpeorganisasjon som har blitt nominert til Nobels fredspris, egentlig er en fløy av al-Qaida, ble framsatt ukritisk. Organisasjoner som Amnesty og Leger uten grenser ble framstilt som politiske redskaper for USA, som driver «imperialistisk» krigføring mot Bashar al-Assad. Han er på sin side en elsket leder med støtte i nitti prosent av folket, urettmessig beleiret av «kolonialistiske» makter. Krigen i Syria hadde blitt «planlagt lenge» av USA. Det meste var i tråd med kjente konspirasjonsteorier.

Men det var ikke det verste. Den syriske befolkningens lidelser ble bagatellisert og framstilt som bløff. På spørsmål fra salen – det eneste kritiske spørsmålet som ble stilt – om hun trodde det hadde blitt utført gassangrep i Syria, svarte Jaquesson at hun har snakket med mennesker i øst-Ghouta som «aldri hadde hørt om noe gassangrep», en påstand det selvsagt er umulig å ettergå.

Adresseavisen mener: Barbarisk angrep på sivilbefolkningen i Syria

Det er velkjent at syriske styrker har sluppet tønnebomber over Aleppo, oljetønner fylt med eksplosiver og metallbiter som skjærer seg gjennom kroppen og etterlater grufulle sår. De lar seg ikke kontrollere, og rammer derfor både militære og sivile. Amnesty International beskrev tidligere i år Aleppo som «helvetes sirkel», og fastslo at tønnebomber har tatt livet av 12 000 mennesker i Syria siden 2012. Jaquessons beskrivelse? Bomber er bomber, de dreper deg uansett.

Det er en grotesk relativisering. Det handler om umenneskelige angrep med bomber som er umulige å kontrollere. De lar seg ikke bortforklare med henvisning til at amerikanske droner har drept sivile i Pakistan og Afghanistan, slik Jaquesson forsøkte seg på.

Etter at foredraget var endt, var det ett spørsmål som trengte seg på: Hva var hensikten med dette arrangementet? Ingen lærte noe. I stedet ble vi servert en jevn strøm konspiratorisk søppel.

Flere i publikum uttrykte begeistring over foredraget i etterkant. Det er bare trist.

Strinda Rødt kunne hjulpet publikum med å forstå konflikten i Syria ved å legge opp til en kritisk debatt. I stedet ga de en talerstol til Assad-vennlig propaganda og bagatelliseringer av overgrep mot den syriske befolkningen. De burde skamme seg.

Les flere kommentarer av Morten Langfeldt Dahlback her

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter