Idretten oppfordrer politikerne til å bygge ny Heimdal videregående skole i Granåsen. Dette vil kunne gjøre det lettere å få store idrettsarrangement til Trondheim.

Sør-Trøndelag fylkeskommune og Trondheim kommune er sammen med idretten aktive i prosessene som skal føre til at store TV-sendte ski- og skiskytterarrangement skal gå i Trondheim. Foto: Glen Musk

«Fylkesordføreren krever stort idrettsløft», var tittelen på et tosiders oppslag i Adresseavisen for noen uker siden. Vi siterer fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap):

«Idretten må bidra slik at de riktige prioriteringene blir gjort.»

«Idretten må være våken. Det er mange hensyn som skal tas. Å si at vi skal bygge kunstgress og hall er lett, men vi må tenke allsidighet også. Jeg er blant annet opptatt av at vi får ned kostnadene på hall. Vi bør bygge flere haller for de samme pengene, sier Sandvik.»

Idretten bidrar kontinuerlig med innspill i forbindelse med prioriteringer, og idretten er meget opptatt av flerbruk og å bygge fleksible anlegg (innendørs som utendørs). Det er spesielt på dette punktet vi opplever at politikerne sier noe, men flere ganger gjør noe annet.

Hvorfor er vi så opptatt av å få lagt Heimdal vgs til Granåsen? Jo, det er jo blant annet av de hensyn som fylkesordføreren oppfordrer politikere og idretten å ta i perspektiv Trondheim 2030 (minst 50 000 nye innbyggere).

Sør-Trøndelag Fylkeskommune og Trondheim kommune er sammen med idretten aktive i prosessene som skal føre til at store TV-sendte ski-og skiskytterarrangement skal gå i Trondheim.

Hvor skal dette i så fall arrangeres? Jo, nettopp i Granåsen. Vil det ikke være god samfunnsøkonomi å se dette i sammenheng med byggingen av den nye videregående skolen?

En skole med 1100 elever, 200 ansatte vil kreve en betydelig infrastruktur og dette inklusiv bygningsmasse, vil kunne være  viktig i forhold til å «vinne» store arrangement, men samtidig god samfunnsøkonomi fordi at vi gjør som fylkesordføreren sier bruker de samme pengene flere ganger.

Men dette anlegget skal jo ikke bare brukes av idrett og skole. Skolen vil være stor forbrukeren fortrinnsvis i tidsrommet 7-16 og idrett 16-23 og friluftslivet i alle døgnets 24 timer.

Nærskole?  Heimdal videregående skole er ikke en skole som vi kan forstå omfattes av nærskoleprinsippet. Skolen har en meget vel ansett musikklinje med dyktige og engasjerte lærere. Skolen rekrutterer elever fra hele regionen og er meget attraktiv for ungdom som  ønsker utdanning innenfor dette. Idrettslinjen er en annen, som også rekrutterer elever fra hele regionen, samt er også landslinje for kombinert og hopp.

Konflikt mellom kultur og idrett? Nei, det er overhodet ikke noen konflikt mellom oss. Vi er opptatt av at på den nye skolen må det også tilrettelegges for at musikken får muligheter til å utvikle sitt faglige tilbud og få arenaer å trene på. Musikkmiljøet må også bli ivaretatt i den nye skolen. Samarbeid musikk og idrett er noe vi er opptatt av. Begge er «grener» som krever mye av det samme, og derfor ønskelig med å dele kompetanse. Neppe noen tilfeldighet at Norske Opera og Olympiatoppen har inngått et samarbeid heller.

Områdeløft Saupstad? Dette er noe idretten skjønner er viktig og er enige i, men her må vel viktigheten av at grunnskolene(Saupstad barneskole og Huseby ungdomsskole) er plassert i boområdet være det viktigste. Idrettsrådet i Trondheim sin bekymring om at idrettsanlegg forsvinner fra Saupstad/Huseby hvis den videregående skolen flyttes vil det ikke være grunnlag for. Idretten har ikke noe forslag om at barne- og ungdomskolen skal flyttes til Granåsen. Det vil si at Husebyhallen og Husebybadet ikke skal bli berørt av dette.

Det er i snitt under ti elever fra Huseby som hvert år går på Heimdal vgs(av totalt 740 elever). Hvilken betydning Heimdal vgs har i denne sammenhengen er derfor uklar. I tillegg en flytting av både Huseby ungdomsskole og Heimdal vgs til Flatåsen(som også er foreslått fra politikerne) er dette innenfor definisjonen av områdeløft Saupstad?

Plassering. Er Granåsen for nært Byåsen videregående?

Byåsen videregående har en oversøkning på studiespesialisering, mens Heimdal videregående og Tiller videregående har en undersøkning.

Er Granåsen for langt unna der folk bor? Skoleadministrasjonen i fylkeskommunen har satt et «krav» om 2,0 km grense. Hvis senter settes i Granåsen så vil sirkelen passere nesten helt til Saupstad sentre og videre ta med seg Flatåsen osv. det tyder vel på at det er folk som bor innenfor området. Samtidig oppfordrer vi politikerne til å ta kontakt med Aust-Agder fylkeskommune og be om å få en orientering om Sam Eyde videregående skole og hvilke erfaringer de har med denne skolen.

Grunnforhold i Granåsen. I forbindelse med et eventuelt OL i 2018 var Granåsen utpekt som det sentrale området. Det er stort sett de samme politikere som satt den gangen dette ble frontet som de som er der nå. Hva er endret siden den gangen det ble satset for fullt for å få lagt et evt OL til Trondheim i blant annet Granåsen?

Andre forhold. Det er allerede andre miljø som har sitt daglige virke i Granåsen og flere vil komme uansett om Heimdal videregående flytter dit. NTNU med forskningssenter innenfor toppidrett(bevegelsesvitenskap), St.Olavs med nasjonale prosjektet «Trening for helse». Er dette miljø som kunne komme lettere i kontakt med en skole, som da enten ville ligge som en del av et Campus og ville dette kunne gi nye muligheter?

Treningssenter, legesenter, fysikalsk senter og Olympiatoppen Midt-Norge er dette andre kompetanser/miljø som ville kunne forsterket dette ytterligere?

Oppfordring. Idretten ber dere politikere om å ikke la denne muligheten gå fra vår region, det å kunne utvikle noe som virkelig kan betegnes som det fylkesordføreren så korrekt sier -  «vi må etterstrebe å bruke de samme kronene flere ganger».

Derfor oppfordrer vi dere om å stoppe opp – utred Granåsen videre – dette vil kunne sette vår region i en posisjon som vi mener den fortjener.

Idretten er våken – idretten vil bidra.