Det er duket for mange og praktiske utfordringer når Trøndelag skal fusjoneres.

Fusjonssjef: Anne Marit Mevassvik (Ap), skal stå i spissen for det sammenslåtte Trøndelag fylke. Fusjonen vil utløse diskusjoner og vurderinger om sammenslåinger av fylkesorganisasjoner også i resten av samfunnet. Foto: Leif Arne Holme

Sammenslåingen av Nord- og Sør-Trøndelag fylker til Trøndelag fylke ble vedtatt i Stortinget i juni. Fusjonen skal gjelde fra 1. januar 2018. I dag blir det ansatt fylkesrådmann, det vil si den øverste administrative lederen for Trøndelag fylke. Ansettelsen skjer på Steinkjer i den såkalte fellesnemnda, som består av representantene i begge fylkestingene.

Ansettelsen er den første av en lang rekke vedtak for å smelte sammen to organisasjoner og to fylker. Noe av det vil være enkelt. Andre ting er komplisert og vil garantert skape bølger. Et eksempel er kollektivtrafikken, som er organisert veldig forskjellig i de to fylkene. En sammenslåing vil derfor føre til omfattende endringer, enten i sørfylket, i nordfylket, eller begge steder.

Det er mange små, men praktisk viktige justeringer som er nødvendig når det skjer endringer i et gjennomregulert samfunn. Nye kommunenummer er en av konsekvensene av fylkessammenslåingen. Trondheim har i dag kommunenummer 1602. Det nye nummeret blir 5001. De andre kommunene i nye Trøndelag får også sin plass i den nye nummerserien.

Utenfor den fylkeskommunale sfære er det fritt frem for å slå sammen to trønderske enheter til én. Denne uken ble fylkeslagene i Høyre slått sammen. De politiske organene er for øvrig eksempel på virksomheter der den gamle fylkesinndelingen vil ha betydning i flere år, inntil valgdistriktene endres i Grunnloven. Andre deler av samfunnet trenger ikke vente på lovendringer eller tillatelser.

Fylkessammenslåingen vil gjøre det aktuelt for en lang rekke organisasjoner, foreninger, lag og virksomheter å vurdere egne grenser. Det gjelder yrkesorganisasjoner, idrett, kulturliv og i alle andre deler av sivilsamfunnet. Disse ikke slå sammen sine fylkesorganisasjoner, men mange av dem vil ha nytte av det for sin egen del.

Det er lite hensiktsmessig å holde på en organisering som går ut på dato om litt over et år.