Klæbu er den eneste kommunen Trondheim forhandler med nå. Det betyr at det kan bli kommunesammenslåing mellom vesle Klæbu der det bor 6000 mennesker, og Trondheim med 180 000 innbyggere.

Siste forhandlingsmøte

Forhandlingsutvalgene i Trondheim og Klæbu møtes mandag for det femte, og etter planen siste, forhandlingsmøtet. Dersom representantene fra de to kommunene er enige, blir intensjonsavtalen skrevet under.

I Klæbu skal så forslaget til avtale ut til folkeavstemning 9. mai. I Trondheim derimot, blir avtalen sendt ut på en målrettet høring som også skal være gjennomført i mai.

LES OGSÅ: Nesten halvparten tar frem valgurnene

LES OGSÅ: Verdal og Inderøy diskuterer samarbeid

- De har mer oversikt i Trondheim

Håp om bedre veier og lavere kommunale avgifter gjør at klæbyggen som Adresseavisen møter er positive til en sammenslåing. Ola Marius Liabø mener de kommunale avgiftene er for høye og at skolene må bygges ut. Han er positiv til en sammenslåing.

- De har mer oversikt og et større bilde på sakene i Trondheim. I Klæbu blir det tatt opp for mye private saker i kommunen, mener Liabø.

Frode Gerhardsen stiller seg også positivt til en sammenslåing.

- Jeg tror veiene her hadde vært utbedret nå om vi var en del av Trondheim. Økonomisk er det også vanskelig å være en liten kommune. Fagmiljøene i kommunen kan også dra nytte av en sammenslåing, mener Gerhardsen.

Britt Kristiansen har delte meninger om en sammenslåing mellom Trondheim og Klæbu.

- Jeg vil at Klæbu skal fortsette å være et lite samfunn, men samtidig er renovasjonsavgiften høy. Jeg liker at det er en liten kommune, men ikke at det er så dyrt, sier Kristiansen.

Intensjonsavtalen blir offentlig

Planen er at intensjonsavtalen blir offentlig for innbyggerne i de to kommunene når den er underskrevet av begge parter. I Klæbu skal formannskapet først behandle avtalen og bestemme om dette er noe å gå videre med. Deretter blir det folkeavstemning 9. mai. Forhåndsstemningen åpner allerede 18. april, forteller ordfører Kirsti Tømmervold (Ap) i Klæbu. Hun vil ikke si noe om innholdet i avtalen før den eventuelt er underskrevet mandag.

Tømmervold er opptatt av at intensjonsavtalen om å slå seg sammen med Trondheim får en demokratisk behandling både i partilaget til Arbeiderpartiet i kommunen.

LES OGSÅ: Måtte velge mellom Levanger og Stjørdal

Historisk ordfører

Selv kan hun bli historisk som den siste ordføreren i Klæbu.

- Ja, og ikke nok med det. Jeg er også den første kvinnen som er ordfører i Klæbu og relativt ung. Det er veldig viktig for meg at spørsmålet om kommunesammenslåing får en grundig og god behandling.

Trondheim kommune står igjen med Klæbu kommune etter at det har vært snakk om flere alternativer til sammenslåing i forbindelse med kommunereformen. En storkommune med Trondheim, Skaun, Melhus, Malvik og Klæbu er ikke lenger aktuell. Det synes heller ikke alternativet med Trondheim, Malvik og Klæbu å være.

Trondheimsordfører Rita Ottervik (Ap) tror den største fordelen for Trondheim er større tilgang til næringsareal.

- Vi må få på plass en bedre fylkesvei til næringsområdet Tulluan, sier Ottervik. Hun slår fast at Trondheim og Klæbu er to kommuner som tenker likt i dag. Ellers vil hun ikke si noe om innholdet i intensjonsavtalen før den er på plass mandag.

LES OGSÅ: Ny kommune skal hete Værnes

Ny kommune i 2020

Den endelige behandlingen i Trondheim og Klæbu skjer 16. juni da begge skal ha by- eller kommunestyremøte samtidig. Stortinget skal vedta den nye kommunestrukturen i juni 2017. Men klæbyggen og trondhjemmerne må vente enda en stund før den nye kommunen er en realitet. Det skjer tidligst i 2019 og senest 1. januar 2020.

Følg Adresseavisen på Facebook,Instagram og Twitter.

Kan bli historisk: Kirsti Tømmervold (Ap,) kan bli den siste ordføreren i Klæbu. Foto: jens petter søraa
Ole Marius Liabø (t.v) og Alexander Kvello (t.h) er samstemte i at det vil være en fordel om Klæbu ble en del av Trondheim kommune. Foto: Leikny Havik Skjærseth
- Det er mye følelser rundt en sammenslåing, og mange hensyn og ta, mener Frode Gerhardsen (i midten). Gunn Kristin Forseth (t.v) og Reidun Gjervan (t.h). Foto: Leikny Havik Skjærseth
Britt Kristiansen liker at Klæbu er en liten kommune, men ikke at de kommunale avgiftene er høye. Foto: Leikny Havik Skjærseth