Utenriksminister Ine Eriksen Søreide kan få ansvar for forhandlinger mellom Israel og Palestina. Det blir ikke enkelt.

Israelske og palestinske myndigheter ønsker at utenriksminister Ine Eriksen Søreide skal lede nye fredssamtaler mellom Israel og Palestina. At Norge på 1990-tallet fikk partene med på forhandlinger som munnet ut i Oslo-avtalen, gir en viss grunn til optimisme. Å si at Søreide får en tøff jobb i fanget, er likevel en solid underdrivelse.

Tidligere har de viktigste hindringene for fred blant annet vært Israels bosetningspolitikk og Hamas' manglende vilje til å anerkjenne Israel som en legitim stat. Nå er situasjonen kraftig forverret. Det skyldes en uheldig dreining i USAs politikk, men også at den palestinske presidenten Mahmoud Abbas har en lav stjerne i befolkningen.

Det er ventet at en gruppe ledet av Donald Trumps svigersønn Jared Kushner vil legge fram en fredsplan i løpet av januar. Gruppens arbeid har fått anerkjennelse fra begge sider i konflikten. Likevel er det utenkelig at palestinerne vil godta planen, med mindre den trekker Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad tilbake. Med tanke på prestisjen Trump har lagt i å anerkjenne Jerusalem, er det duket for bitre konflikter.

Problemene stopper ikke der. I forrige uke sa USAs FN-ambassadør Nikki Haley at USA vurderte å kutte støtten til de palestinske selvstyremyndighetene. Samtidig anklaget Trump palestinerne for å være «respektløse». Palestina har grunn til å være kritiske til det som framstår som et ensidig press fra USA. Håpet fra amerikansk side er at kutt i bistanden kan presse Abbas til forhandlingsbordet. Det er et høyrisikospill.

LES LEDEREN: Smålig boikott av fredsprisen

Den største trusselen er at det palestinske folket ikke vil godta en fredsavtale. Faren for det er stor, all den tid Abbas er svært upopulær i befolkningen. Tilliten til myndighetene er på et bunnivå, grunnet utbredt korrupsjon og høy arbeidsledighet. At president Abbas' periode ved makten har vært preget av resultatløs vingling mellom forhandlinger og symbolske utfall mot Israel i FN, hjelper ikke.

Eriksen Søreide skal nå møte sentrale amerikanske politikere. Hun har uttalt at hun vil argumentere for at USA må opprettholde den økonomiske bistanden til Palestina. Det er et riktig første skritt. Veien til en ny Oslo-avtale, for ikke å snakke om en tostatsløsning, er likevel lang.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter