På et bord på kontoret hos seksjonsoverlege Torbjørn Eggebø, ligger et plasthjul fylt med tall og bilde av et lite foster. Den runde plata ser nærmest ut som et leketøy, men har vært kjernen til en elleve år lang intern strid i helsemiljøet i Norge. Eggebø plukker opp hjulet og vrir på en viser på plata, før han stopper opp og løfter blikket.

- Det er prestisje i miljøene som gjør at det er forskjellige metoder som brukes. Helsedirektoratet er tydelige. De sier at eSnurra er det verktøyet som skal brukes til å fastsette termin. Men både ved Haukeland universitetssykehus i Bergen og Oslo universitetssykehus brukes Terminhjulet, sier seksjonslegen.

Én dags forskjell

2005 var året da verktøyet eSnurra ble lansert, etter to års utvikling og et datagrunnlag basert på omkring 40 000 svangerskap. Men etter over 20 år med kun en metode i form av den gamle Snurra, dukket det dette året opp to forskjellige beregningsredskaper for lengde av svangerskap. For samme år som eSnurra kom, ble også Terminhjulet lansert ved Kvinneklinikken i Bergen. En metode som ifølge Helsedirektoratet baserer seg på kun 650 svangerskap.

Siden har debatten rundt hva som er den mest korrekte metoden, gått hett for seg i helsemiljøet i Norge. For mens eSnurra beregner svangerskapets lengde til 283 dager, er det ifølge Terminhjulet én dag kortere.

Kan være avgjørende

Den ene dagen i seg selv, har ifølge seksjonsoverlegen ikke så stor betydning dersom svangerskapet går som normalt. Men for kvinner med for tidlig fødsel eller overtidige svangerskap, vil det være avgjørende å vite om fosteret er levedyktig og om man har økt risiko for komplikasjoner.

Også grensen for selvbestemt abort i løpet av svangerskapets tolv første uker, vil påvirkes av hvilken metode som blir tatt i bruk.

Ønsker fellesmetode

- Det er vist at ultralyddatering av termin, er mer presis enn beregninger ut fra siste menstruasjon. Snurra er et slikt ultralydbasert svangerskapshjul, som ble utviklet på 1980-tallet. Nye studier har vist at både gamle Snurra og Terminhjulet er unøyaktig, forklarer Eggebø.

Han mener det er veldig uheldig både at man bruker to forskjellige metoder til å beregne svangerskap, og at man ikke blir enige om hvilken metode som skal brukes. Ifølge Helsedirektoratet ble eSnurra i 2014 brukt på 70 prosent av landets gravide.

- Vi ønsker en fellesmetode som er så godt dokumentert som mulig. Per i dag er dette eSnurra, sier seksjonsoverlegen.

- Ingen argumenter for å bytte

Overlege ved Kvinneklinikken i Bergen, Jørg Kessler, er enig med Eggebø i at det viktigste og avgjørende for oppfølging av svangerskap, er å bestemme svangerskapsalder så riktig som mulig. Men hvilken metode som er den beste, enes ikke de to om.

- Vårt verktøy ble spesielt utviklet for å bestemme svangerskapsalder gjennom måling av fosterets hodeomkrets. Metoden er anerkjent internasjonalt, offentliggjort i et renommert vitenskapelig tidsskrift og brukes for øvrig også på Universitetssykehuset i Nord-Norge og på Oslo universitetssykehus, påpeker Kessler.

På spørsmålet om hvorfor Kvinneklinikken i Bergen velger å gå imot Helsedirektoratets oppfordring om å bruke eSnurra, sier han følgende:

- Vi ser ingen argumenter som er gode nok til at vi skal gå over til eSnurra. Vi synes ikke verktøyet er dårlig, men vi synes vårt er absolutt på høyde med metoden utviklet i Trondheim, sier overlegen.

Unntak ved usikkerhet

Han mener uenigheten om metodene ikke handler om prestisje, men om tolkning av vitenskapelige studier man har forskjellig syn på i Trondheim og Bergen. Men til tross for at overlegen sier at Terminhjulet er like presist som eSnurra, legger han til at de i Bergen tar forholdsregler for gravide med høy risiko for komplikasjoner.

- For dem tilstreber vi å ta ultralyd, for å bestemme svangerskapsalder før uke 13, siden usikkerheten knyttet til ultralydmålingen er mindre enn ved rutine-ultralyd rundt uke 18, sier Kessler.

Den runde plastskiva har vært kjerne til strid i helsemiljøet i 11 år. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth
Seksjonsoverlege Torbjørn Eggebø håper man kan bli enige om et felles verktøy for å bestemme termin. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth
Terminhjulet, som blant annet brukes i Bergen, er ikke så ulikt eSnurra fra Trondheim. Foto: Illustrasjon, Haukeland universitetssykehus