Blinken var onsdag i Tel Aviv for å møte israelske ledere etter å ha besøkt Saudi-Arabia og Jordan tidligere i uka.

I et møte med Israels president Isaac Herzog la han igjen press på Hamas, som han hevder har fått et svært sjenerøst våpenhviletilbud fra Israel.

– Selv i disse vanskelige tider er vi fast bestemt på å sikre en våpenhvile som bringer gislene hjem, og på å sikre den nå. Den eneste grunnen til at vi eventuelt ikke oppnår dette, vil være Hamas, sa Blinken.

– Det er et forslag på bordet, og som vi har sagt, ingen forsinkelser, ingen unnskyldninger. Tiden er nå, sa Blinken, som la til at avtalen også kommer til å sikre at det kommer mat, medisiner og vann til Gazastripen.

Avviser amerikansk press

Hos Hamas faller Blinkens uttalelse i dårlig jord.

– Blinkens kommentarer er i strid med virkeligheten. Men det er ikke noe merkverdig at Blinken kommer med et slikt utsagn, ettersom han er kjent som Israels utenriksminister, ikke USAs, sier den høytstående Hamas-representanten Sami Abu Zuhri.

Han føyer til at den palestinske gruppa fortsatt gjennomgår Israels tilbud om en våpenhvile i bytte mot at gislene i Gaza settes fri.

– Selv det israelske forhandlingsteamet har innrømmet at det er Netanyahu som hindrer en avtale, sier Abu Zuhri til nyhetsbyrået Reuters.

– Svarer «innen kort tid»

Hamas ønsker seg en permanent våpenhvile, og at Israel trekker seg helt ut av Gazastripen.

Israel har ifølge Storbritannias utenriksminister David Cameron tilbudt en våpenhvile på 40 dager såfremt alle gislene slippes fri, men har ikke gitt noen garantier for at angrepene ikke gjenopptas.

En annen høytstående Hamas-representant, Suhail al-Hindi, sier til nyhetsbyrået AFP at gruppen er klar til å svare på forslaget om 40 dagers våpenhvile «innen kort tid». Han vil ikke være mer presis enn som så.

Al-Hindi sier det er for tidlig å si om samtalene i Kairo tidligere i uken ledet fram til noe. Han understreker at målet med samtalene var å komme fram til en slutt på krigen.

USA fraråder Rafah-operasjon

Blinken er nå på sitt sjuende besøk i Midtøsten siden krigen brøt ut. Onsdag sier han at det finnes bedre måter å henvende seg til Hamas på enn å sende soldater inn i Rafah.

– Vårt standpunkt er tydelig. Det har ikke endret seg, og det kommer ikke til å endre seg, sier han.

Blinken understreker at USA ikke kan støtte en militæroperasjon på Rafah når det ikke foreligger en plan for å hindre at sivile ikke rammes av angrep.

– Samtidig mener vi det er andre måter – og etter vårt syn bedre måter – å håndtere de pågående utfordringene med Hamas som ikke krever store militære operasjoner, sier Blinken.

Frykter «usigelig tragedie»

Statsminister Benjamin Netanyahu sa så sent som tirsdag at han er fast bestemt på å sende israelske soldater inn i Rafah – uansett våpenhvile.

FN og hjelpeorganisasjoner har advart om at en slik bakkeoperasjon kommer til å føre til enorme lidelser for palestinerne. FNs nødhjelpsorganisasjon (OCHA) skriver i en pressemelding at det vil flere til en usigelig tragedie for de mange palestinerne som allerede har flyktet i et forsøk på å unngå sykdom, sult, massegraver og kamper.

Nærmere 35.000 palestinere er så langt drept i israelske angrep mot Gazastripen siden Hamas gikk til angrep på Israel i Sør-Israel – et angrep som krevde drøyt 1100 liv.

Store deler av den palestinske enklaven ligger i ruiner etter snart sju måneder med krig. Hundretusener har flyktet sørover til Rafah, der folk bor tett i tett, mange av dem i teltleirer.

Møtte gislenes familier

Etter møtet med Herzog, møtte Blinken familiene til amerikanske gisler i Gaza. Møtet ble holdt på hotellet han bor på. Han hilste også på demonstranter i gatene utenfor som krever en avtale som fører til at gislene blir satt fri umiddelbart.

Han møtte også Netanyahu på tomannshånd. Ifølge Reuters forsøker Blinken å overtale den israelske lederen til å sende mer nødhjelp til Gaza.

I løpet av dagen var Blinken også ventet å besøke havnen i Ashdod sør i Israel, som lenge har vært stengt for nødhjelp ment for Gaza. Nylig ga imidlertid israelske myndigheter grønt lys for å la skip med nødhjelp legge til, noe som skjedde etter kraftig amerikansk press.

USA er Israels viktigste støttespiller og har gitt grønt lys for flere våpenleveranser til Israel etter at krigen brøt ut 7. oktober.